Her finner du tabellene for kvinnes grupper som spiller under håndball-EM 2022. Totalt 16 lag deltar i mesterskapet og disse er i første runde delt inn i fire grupper på fire lag. Alle nasjoner møtes her en gang, og når disse kampene er fullført, går de tre beste lagene fra hver gruppe videre til den såkalte hovedrunden som består av et nytt gruppespill. Det innledende gruppespillet spilles mellom 4. – 9. november og hovedrunden spilles 10. – 16. november. Finalen spilles søndag 20. november 2022.
Gruppe A









Gruppe B









Gruppe C








Gruppe D








Sett inn kr 100, få kr 600 for å spille
Innskudd og bonus må omsettes 8 ganger med minsteodds på 2,0
Les mer på regler og vilkår
18+, velkomstbonusen gjelder alle nye kunder. Minimumsinnskudd kr 100. Bonusen må omsettes innen 30 dager etter aktivering. Hjelpelinjen.no. Spill ansvarlig. Tilbudet kan kun benyttes en gang.
100% innskuddsbonus opp til €300
Innskuddsbeløpet må omsettes 4 ganger med minsteodds på 1,80
Les mer på regler og vilkår
18+. Velkomstbonusen gjelder kun for nye kunder. Minimumsinnskudd €10. Bonusen må aktiveres innen 14 dager etter registrering. Bonusen må omsettes innen 30 dager etter aktivering. Hjelpelinjen.no. Spill ansvarlig.
Sett inn kr 500 – få kr 1000 ekstra
Bonus må omsettes 10 ganger med minsteodds på 1,40
Les mer på regler og vilkår
18+, velkomstbonusen gjelder kun for nye kunder. Minste innskudd kr 100. Bonusen er gyldig i 60 dager. hjelpelinjen.no. Spill ansvarsfullt.
🔎 Håndball-EM 2022 Grupperspillene – Slik spilles innledende gruppespill
Under det innledende gruppespillet i håndball-EM spiller alle tre kamper hver, mot alle i sin gruppe. Når dette gruppespillet er fullført, blir antallet lag redusert fra 16 til 12 som går videre til hovedrunden. For å gå videre fra den innledende gruppen må man dermed bli et av de tre beste lagene i gruppen.
For å komme i en så god posisjon som mulig etter gruppespillet, kreves det at laget gir alt allerede fra start og får så mange poeng som mulig i kampene. En seier gir to poeng, mens ved uavgjort får lagene ett poeng hver. Ved tap, er det null poeng.
Slik spilles hovedrunden i håndball-EM
Her slås de tre beste lagene fra alle de fire gruppene til et nytt gruppespill. Lagene tar poengene sine fra innbyrdes møter med det andre laget som også er i samme gruppe, og i løpet av denne runden spiller fire nye kamper mot de lagene de ikke har møtt før i turneringen. Gruppe I i hovedrunden, består av lagene fra gruppe A og B og de spiller kampene sine i Ljubljana. Gruppe II har de tre beste lagene fra gruppe C og D, og de spiller kampene sine i Skopje.
Når alle disse kampene er fullført, går de to beste lagene fra hver gruppe videre til semifinalen, mens de på tredjeplassen i hovedrunden må nøye seg med å spille om femteplassen i turneringen. De resterende lagene får sine EM-plasseringer basert på poengene de har samlet totalt under kampene de har spilt.
🔢 Hva skjer ved like mange poeng i gruppespillene?
Det er ikke uvanlig at to lag ender med like mange poeng i gruppespillene. Skulle lag ende opp med like mange, er det resultatet av det innbyrdes oppgjøret som avgjør hvilket lag som er øverst på tabellen. Laget som vant møtet får en høyere rangering på listen og skulle dette ikke være nok til å differensiere laget, ser man i stedet på lagenes totale målforskjell. Da er det laget som har scoret flest mål i forhold til innslupne mål, som får den høyeste rangeringen.
Hvis det er mer enn to lag som har samme poengsum, legger man alle innbyrdes møter mellom disse lagene i en egen tabell og kan ut fra det finne ut hvordan laget skal plasseres. Da både med hensyn på poeng og en eventuell målforskjell.
🤾 Innledende gruppespill Håndball-EM 2022
Her skal vi komme med en oppsummering de fire EM-gruppene slik at du får en bedre ide om hvilke møter som kan være ekstra interessante å følge. Vi vil også liste opp oddsen for hvilke lag som mest sannsynlig går videre til hovedrunden og sluttspillet, samt gi et sammendrag av lagene og mulighetene deres.
Gruppe A:
Gruppe B:
Gruppe C:
Gruppe D:
🗳️ Slik er gruppene satt sammen for EM i håndball
28. april 2022 ble gruppene trukket i Ljubljana, Slovenia Her ble det avgjort hvilke lag som møter hverandre i det innledende gruppespillet. Kvalifiseringen var kort tid før trekningen fullført.
Seedningsgrupper foran EM-trekningen
Seedinggruppene ble annonsert 25. april 2022. De fire beste gruppelederne havnet i seeding pot 1 sammen med de to finalistene fra forrige europamesterskap. I de nedre pottene ble deretter lagene som havnet på andre eller tredje plass i kvalifiseringen. Slik var seedinggruppene foran trekningen av EM 2022:
Pot 1: Norge, Frankrike, Danmark og Polen
Pot 2: Nederland, Montenegro, Ungarn og Sverige
Pot 3: Slovenia, Nord-Makedonia, Kroatia og Tyskland
Pot 4: Spania, Romania, Serbia og Svetis
Et lag fra hver gruppe ble trukket inn i hver sin EM-gruppe, noe som gir en god blanding av lag i gruppene. Norge, som var i seeding pot 1, kunne dermed ikke komme i gruppespillet med for eksempel Danmark.
🤷🏼 Hvordan spilles Håndball-EM?
EM i håndball begynner med et innledende gruppespill der 16 nasjoner er delt inn i fire grupper med fire lag i hver gruppe. Etter det går 3 av 4 lag videre til hovedrunden, som består av to nye grupper med seks lag i hver. De fire lagene som plasserer seg topp to i disse to gruppene går til slutt videre til semifinalen, hvor det er vinn eller forsvinn til selveste finalen og gullkampen.
🇳🇴 Når spiller Norge sine kamper?
I vår kampoversikt for håndball-EM finner du alle kampene som spilles under mesterskapet. Norge har minst tre kamper foran seg i turneringen.
🏆 Hvilke lag går til EM-sluttspillet?
Av de tolv lagene som går til hovedrunden, går både gruppevinnerne og gruppetoerne videre til sluttspillet. Sluttspillet består bare av to semifinaler og to medaljekamper der det deles ut gull, sølv og bronse.
🇳🇴 Norges håndball-EM gjennom tidene
Kvinnene
De norske damene er nesten som medalje-garantister å regne. Kun 2 av de 14 europamesterskap har endt uten medalje til de norske damene. De har med andre ord tatt en medalje i hele 12 mesterskap.
EM 1994: Bronse
EM 1996: Sølv
EM 1998: Gull
EM 2000: 6. plass
EM 2002: Sølv
EM 2004: Gull
EM 2006: Gull
EM 2008: Gull
EM 2010: Gull
EM 2012: Sølv
EM 2014: Gull
EM 2016: Gull
EM 2018:5. plass
EM 2020: Gull
Mennene
1994 i Portugal
Norge ikke kvalifisert.
1996 i Spania
Norge ikke kvalifisert.
1998 i Italia
Norge ikke kvalifisert.
2000 i Kroatia
For første gang var Norge med i EM. I gruppespillet ble det en seier, en uavgjort og hele tre tap. Dette var ikke godt nok for å komme videre til sluttspillet. Norge endte på 4. plass i gruppen, og totalt 8. plass i turneringen.
2002 i Sverige
Nok et EM uten Norges deltakelse.
2004 i Slovenia
Norge klarte heller ikke her å kvalifisere seg.
2006 i Sveits
I dette EM klarte Norge, med en seier og to tap i innledende runde, å ta seg videre til mellomspillet. Men det endte med siste plassen i mellomspillet og Norge kom totalt på 11.plass.
2008 i Norge
Nå begynner det norske herrelandslaget å prestere. De vant sin gruppe i det innledende gruppespillet. Laget klarte også å kvalifisere seg videre til sluttspillet for første gang, om enn ‘kun’ om femteplassen. Her møtte Norge ett knepent sterkere Sverige, som vant 36-34. Norge endte dermed på en 6.plass.
2010 i Østerrike
Norge kom på andre plass i gruppespillet etter to seire og et tap. I mellomrunden ble motstanden for sterk og Norge kom nummer 4 i gruppen, som til slutt ga en endelig plassering i mesterskapet som nr 7.
2012 i Serbia
I dette EM klarte ikke Norge å ta seg videre, og endte sist i sin gruppe. Det ble dermed kun 13. plass på de norske herrene.
2014 i Danmark
Dette ble nok et EM med bunnoteringen i sin innledende gruppespill. Det ble tidenes dårligste plassering med 14.plass (av 16 lag).
2016 i Polen
Norge viste helt andre takter i dette EM. De startet med å vinne sitt første gruppespill. Den samme plasseringen ble det i mellomspillet. Nå var det sluttspillet sin tur. Norge kjempet hardt i semifinalen, men etter ekstraomganger tok Tyskland det lengste strået. For første gang spiller Norge om en medalje, bronsen. Her møtte de norske herrene Kroatia. Det skulle vise seg at Kroatia var hakket for sterke, men Norge endte opp med en flott 4.plass. Den beste plasseringen noen sinne i et EM for Norge.
2018 i Kroatia
I gruppespillet kom Norge seg på en andreplass med to seire og et tap. Videre i mellomspillet kom laget akkurat under plassen til sluttspillet, med like mange poeng som Kroatia. Kroatia gikk her videre på grunn av sin seier mot Norge, det innbyrdes oppgjøret. Dermed kom Norge på 7.plass i mesterskapet.
2020 i Østerrike, Norge og Sverige
Dette EM, hvor Norge også var en av vertsnasjonene skulle bli Norges beste EM-prestasjon. I det innledende gruppespillet, som ble spilt på hjemmebane i Trondheim Spektrum, ble Norge gruppevinnere. Videre i mellomspillet, som ble spilt i Malmö, vant Norge også denne gruppen. Nok en gang er Norge i semifinalen. Her møter man nok en gang Kroatia, og historien gjentok seg. Etter ekstraomganger vant Kroatia denne kampen. Men i bronsefinalen ble det en ny historie. Slovenia var her Norges motstandere, og denne ganger var det Norge som var sterkest og vant dermed sin aller første medalje i EM. En nydelig 3 plass!