Mellom 4. og 20. november 2022 finner EM i håndball for kvinner sted. Turneringen blir den 15. i rekken og finner denne gangen sted i Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro. Kampene skal spilles i fire forskjellige byer og dette er første gang kvinnenes turneringen arrangeres i fellesskap av tre forskjellige land. På denne siden har vi samlet all informasjon om mesterskapet.

🤾 Hvordan spilles turneringen?

Totalt 16 nasjoner deltar i turneringen, som starter med et gruppespill hvor lagene trekkes til fire grupper på fire lag. Etter at alle har spilt kamp mot hverandre, går de tre beste lagene fra hver gruppe videre til mellomrunden hvor lagene spiller nytt gruppespill i to grupper på seks. Dersom lagene i samme gruppe allerede har møtt hverandre under mesterskapet, møtes de ikke igjen, men poengene fra forrige møte blir gjeldene. De to lagene som plasserer seg på toppen av hver gruppe går videre til semifinalen hvor det står en plass i finalen på spill. Samtidig spiller gruppe-treerne plasseringskamp om turneringens femte- og sjetteplass.

Lagene som deltar i kvinnenes håndball EM 2022 er:

  • 🇸🇮 Slovenia
  • 🇲🇰 Nord-Makedonia
  • 🇲🇪 Montenegro
  • 🇳🇴 Norge

🌍 I hvilke byer spilles kvinnenes håndball-EM 2022?

Dette er første gang turneringen arrangeres i tre forskjellige land. For både Montenegro og Slovenia er dette første gang nasjonene får arrangere et europamesterskap i håndball på damesiden, mens Nord-Makedonia har gjort det hele en gang tidligere. Kampene vil finne sted i totalt fire forskjellige byer: to i Slovenia og en i Nord-Makedonia og Montenegro. Her lister vi byene og EM-arenaene.

Ljubljana, Slovenia (Stožice Arena)
Celje, Slovenia (Zlatorog Arena)
Skopje, Nord-Makedonia (Boris Trajkovski Sports Center)
Podgorica, Montenegro (Morača sportssenter)

Hvilken eller hvilke byer det norske kvinnelandslaget kan spille kampene sine i er fortsatt ikke avgjort.

🔥 Kvalifiseringen til kvinnenes håndball EM

Før mesterskapet spilles det kvalifiseringskamper for deltakerlandene som ønsker å delta. Vertsnasjonene er direkte kvalifisert sammen med de regjerende mesterne, men andre lag må kjempe for å få en av de 16 plassene i turneringen.

Første del av kvalifiseringen består av et gruppespill hvor de elleve lavest rangerte lagene spilte om plassen i andre kvalifiseringsrunden, hvor totalt 22 land deltok. Lagene blir deretter delt inn i seks grupper på fire, hvor lagene møtes i perioden oktober 2021 til april 2022. De to beste landene fra hver gruppe kvalifiserer seg til EM. På våre kvalifiserings-sider finner du mer informasjon om kvinnenes EM-kvalifisering.

🇳🇴 Norge i kvinnenes Håndball-EM

De norske damene er nesten som medalje-garantister å regne. Kun 2 av de 14 europamesterskap har endt uten medalje til de norske damene. De har med andre ord tatt en medalje i hele 12 mesterskap. Her oppsummerer vi lagets deltakelse i tidligere håndball-EM.

EM 1994: Bronse
EM 1996: Sølv
EM 1998: Gull
EM 2000: 6. plass
EM 2002: Sølv
EM 2004: Gull
EM 2006: Gull
EM 2008: Gull
EM 2010: Gull
EM 2012: Sølv
EM 2014: Gull
EM 2016: Gull
EM 2018:5. plass
EM 2020: Gull

📖 Tidligere utgaver av mesterskapet

Det første av damenes håndball-EM ble spilt i 1994 og arrangeres alltid samme år som herrenes mesterskap. Damene spiller imidlertid sine kamper på slutten av året, ofte rundt månedsskiftet november/desember. Fra begynnelsen var det palasser for 12 nasjoner å delta, men fra 2002 er 16 lag involvert og gjør opp om medaljene. Det er allerede klart at når turneringen spilles i 2024, økes antall lag fra 16 til 24.

Så langt er Norge det desidert mest suksessrike laget, med medaljer i nesten alle mesterskap. Danmark har også oppnådd suksess ved flere anledninger og det har vært flere finalekamper mellom disse to lagene.

🏆 Medaljeligaen håndball-EM for kvinner

Lag Gull Sølv Bronse
Norge 8 3 1
Danmark 3 2 0
Frankrike 1 1 3
Ungarn 1 0 3
Montenegro 1 0 0
Russland 0 2 2
Spania 0 2 0
Nederland 0 1 1
Sverige 0 1 1
Tyskland 0 1 0
Ukraina 0 1 0
Østerrike 0 0 1
Kroatia 0 0 1
Romania 0 0 1