Her finner du all informasjonen for sluttspillet i herrenes europamesterskap 2022. I sluttspillet går kun de to beste lagene fra hver gruppe i mellomrunden videre til semifinalene. Den første kampen i sluttspillet, er gruppetreerne fra mellomrunden som skal spille om 5.plassen i turneringen. Denne kampen er fredag 28. januar kl 15.30. Fra kl 18 samme dag spilles den første semifinalen og følges omtrent umiddelbart med semifinalekamp 2. Selve finalen spilles på søndag 30. januar.

Sluttspillet Håndball-EM 2022

Her er et spilleskjema for kampene som skal spilles under sluttspillet i EM 2022. Hvilke lag som kommer til sluttspillet blir først klart når mellomrunden er fullført.

I forbindelse med sluttspillet, kommer vi til å legge til et sluttspilltablå, slik at du enkelt kan følge lagenes vei til den store finalen.

Dato Tid Match
Fredag 28. januar 2022 15:30 5. plass: Nr 3 gruppe I – Nr 3 gruppe II
Fredag 28. januar 2022 18:00 Semifinale 1: Gruppevinner I – Nr 2 gruppe II
Fredag 28. januar 2022 20:30 Semifinale 2: Nr 2 gruppe I – Gruppevinner gruppe I
Søndag 30. januar 2022 15:30 Bronsefinale: Taper semifinale 1 – Taper semifinale 2
Søndag 30. januar 2022 18:00 Final Vinner semifinale 1 – Vinner semifinale 2

Samtlige kamper tabellen er angitt i norsk tid.

🏆 Slik spilles sluttspillet under håndball-EM 2022

Når samtlige fire lag er klare for sluttspillet, kommer vi til å oppdatere siden med et sluttspilltablå, hvor du kan følge lagenes vei til finalen. Over finner du enn så lenge dato og tider for samtlige sluttspillkamper. Det laget som vinner Gruppe I, møter laget som kom nr 2 i Gruppe II. Og vinner av Gruppe II møter toeren fra Gruppe I fra mellomrunden. Å ta seg hele veien til turneringens sluttspill er en stor bragd. For å komme helt hit, må man gjennom to gruppespill på totalt 6 kamper på kun 14 dager.

Akkurat som i mange andre turninger er håndball-EMs spilleopplegg utformet slik at lag som spiller i samme gruppe i den innledende runden, kun kan møte hverandre for andre gang i en eventuell finale. I og med lagene fordeles i gruppene sine ut fra verdensrangeringen, er dette noe som sjeldent forekommer. Men samtidig er det noe man ikke kan utelukke.

🤾 Hvilke lag går til EM-sluttspillet?

De lagene som går til EM-sluttspillet og de to semifinalene, er de fire beste lagene fra to grupper i mellomrunden. I og med at håndball-EM består av to gruppespill, en innledende gruppe og mellomrunden, får man anta at de lagene som kommer til semifinalene er de som har holdt høyest nivå gjennom hele turneringen. De som går videre til semifinalene, er altså gruppevinner og gruppetoer fra mellomrunden. Gruppevinneren i den ene gruppen møter gruppetoeren i den andre gruppen.

Gruppetreerene fra de to gruppene kommer til å spille mot hverandre for kampen om femteplassen totalt i turneringen. Taperen av kampen får sjetteplassen i EM.

🏟 Hvor spilles sluttspillkampene?

Sluttspillkampene i EM 2022 er kun fem stykker og alle spilles på den samme arenaen. Kampen om femteplassen, semifinalen, bronsefinalen og selve finalen, spilles alle i Ungarns hovedstad, Budapest. New Budapest Arena er bygget spesielt til dette mesterskapet.

🤷🏼 Hvordan fungerer sluttspillet?

Semifinaler

Hit kommer de fire beste lagene sammenlagt fra begge gruppespillene. I semifinalen må kamper avgjøres, man skal ha en vinner og en taper. Uavgjort er ikke et alternativ. Dette kan gjøre at kamper må gå til ekstraomganger. En ekstraomgang varer i 5 min, og man skal spille to av disse om kampen står uavgjort til ordinær fulltid. Om ikke kampen avgjøres etter ekstraomgangene, blir det enda en runde ekstraomganger med 2×5 min. Totalt 20 min med ekstraomgang kan altså bli spilt. Er kampen fremdeles ikke avgjort, blir det straffekastkonkurranse.

  • Fredag ​​28. januar kl 18:00 Semifinale 1
  • Fredag ​​28. januar kl 20:30 Semifinale 2

Medaljekamper

Til medaljekampene, går samtlige fire lag fra semifinalespillet. Men man kjemper om forskjellige medaljer. Taperne av semifinalene, skal spille mot hverandre om bronsemedaljen og den hederlige tredjeplassen i EM.

Vinnerne av semifinalene skal spille mot hverandre i den store finalen i Budapest. Den som vinner denne kampen tar hjem gullmedaljen, mens taperen må nøye seg med sølvmedaljen. Også medaljekampene skal selvsagt avgjøres, og ekstraomganger blir spilt om kampen er uavgjort ved ordinær fulltid.

  • Søndag 30. januar kl 15:30 Bronsekamp
  • Søndag 30. januar kl 18:00 EM-finale

🥅 Hvilke lag møter hverandre i EM-sluttspillet

Vinneren av Mellomrunden Gruppe I kommer til å spille mot toeren i Gruppe II i en semifinale. Vinneren av Mellomrunden Gruppe II kommer til å spille mot toeren i Gruppe I i en semifinale. Gruppetreerne i mellomrundens to grupper kommer til å spille mot hverandre for å gjøre opp om femte- og sjetteplassen i EM.

Slik skal semifinalen spilles:
Vinnaren Gruppe I – Toeren i Gruppe II
Vinnaren Gruppe II– Toeren i Gruppe I

🇳🇴 Hvilke lag kan Norge møte i sluttspillet?

1️⃣ Om Norge er først i mellomrunden.…

…spiller man mot toeren fra mellomrundens Gruppe I. Den har lagene fra den innledende rundens grupper A, B og C.

2️⃣ Om Norge er nr to i mellomrunden…

…spiller man mot vinneren av mellomrundens Gruppe I.  Den har lagene fra den innledende rundens grupper A, B og C.

3️⃣ Om Norge er nr tre mellomrunden…

…spiller man mot gruppetreeren av mellomrundens Gruppe I.  Den har lagene fra den innledende rundens grupper A, B og C.

🥇 Finalen Håndball-EM 2022

I herrenes EM spilles finales i Ungarns hovedstad Budapest på den nybygde New Budapest Arena, som kan ta opptil 20 022 tilskuere. Den store kampen om gullmedaljen spilles søndag 30. januar kl 18 norsk tid. Etter 60 spilte minutter, og mulige ekstraomganger og straffekastkonkurranse, vet vi som er det beste mannlige laget i Europa 2022.

🏆 Hvem vant Håndball-EM 2020?

Vinneren av det siste mesterskapet ble Spania. De vant for andre gang. Toppscorer ble derimot norske Sander Sagosen.

🇳🇴 Har Norge vunnet Håndball-EM

Nei. Norge sin beste plassering i håndball-EM gjennom tidene var det siste EM som ble spilt i 2020. Da kom Norge på 3.plass og fikk sin første medalje.

🤾 Hvem kan Norge spille mot i sluttspillet?

Motstanden som venter Norge ved et eventuelt avansement avhenger av plassen som er tatt i mellomrunden. Her har vi oppsummert mulige motstandere for Norge i EM-sluttspillet 2022.

⭐ Tidigere finaler i Håndball EM Herrer

Under åren som Europamästerskapet i handboll har arrangerats har alltid den stora finalen varit matchen som hamnat i huvudfokus. Det är här som den nya mästaren tas fram och många gånger har mötet slutat i stor dramatik. Här kan du läsa mer om samtliga finaler i handbolls EM-historian.

EM 2020 – Norge, Sverige og Østerrike

Spania – Kroatia 22-20

EM 2018 – Kroatia

Spania – Sverige 29-23

EM 2016 – Polen

Tyskland – Spania 24-17

EM 2014 – Danmark

Frankrike – Danmark 41-32

EM 2012 – Serbien

Danmark – Serbia 21-19

EM 2010 – Østerrike

Frankrike – Kroatia 25-21

EM 2008 – Norge

Danmark – Kroatia 24-20

EM 2006 – Sveits

Frankrike – Spania 31-23

EM 2004 – Slovenia

Tyskland – Slovenia 30-25

EM 2002 – Sverige

Sverige – Tyskland 33-31 e.e.o

EM 2000 – Kroatia

Sverige – Russland 32-31 e.e.o

EM 1998 – Italia

Sverige – Spania 25-23

EM 1996 – Spania

Russland – Spania 23-22

EM 1994 – Portugal

Sverige – Russland 34-21