Unibet

Sverige er tredje best i Europa. Herrelandslaget i håndball sikret Sveriges sin første EM-bronse på herresiden da de slo hjemmenasjonen Tyskland 34-31 i bronsekampen. Med bronsemedaljen er Sverige også klar for OL i Paris i 2024.

Søndag er siste dag i EM. Nest siste kamp var bronsefinalen: Sveriges mot vertsnasjonen Tyskland foran fulle tribuner i Köln. Bronsekampen hadde karakter av en finale til tross for at begge lagene tapte hver sin semifinale på fredag. Men før bronsekampen føltes det som om begge lag virkelig ønsket å vinne bronsen. Tyskland kunne ta medalje på hjemmebane, og svenskene ville vise at de burde ha vært i en finale etter fredagens store tap mot Frankrike, der det negative fokuset lå på dommeravgjørelser og ikke på den svenske prestasjonen i semifinalen.

Sverige – Tyskland 34-31 (18-12, 16-19)

Første omgang

Det ble en fartsfylt omgang der to av verdens beste målvakter kom sterkt ut i eget mål: Andreas Palicka og Andreas Wolff. Det var i Palickas favør med svensk 4-2-ledelse etter seks minutter. Sebastian Karlsson var god for Sverige i begynnelsen av kampen, da han fikk sjansen på høyrekanten. Han var en av mange svensker som bidro til en tidlig firemålsledelse for de blågule etter tolv minutter.

Det svenske forsvaret var solid og tvang til tider Tyskland til unødvendige og merkelige avslutninger. Etter 17 minutter ble kampen avbrutt på grunn av et sykdomstilfelle på tribunen. Etter noen minutter ble det imidlertid gitt tommel opp fra tribunen, og vedkommende ble tatt ut for videre sjekk, men var ved bevissthet. Rapportene fra presseansvarlig Niclas Green var at det var en italiensk mann i svensk landslagstrøye, ifølge Sportbladet.

Andreas Palicka var dominerende på banen i første omgang. Blågult ledet med sju baller etter 22 minutter, og lagkaptein Palicka var sterkt medvirkende til den svenske ledelsen på 14-7. Forsvaret var sterkt når det gjaldt for Sverige, og kontringsspillet fungerte strålende da Tyskland byttet ut sin stjernekeeper Andreas Wolff.

Sverige var best i første omgang og gikk til pause med en meget fortjent ledelse på 18-12. Andreas Palicka var omgangens nøkkelfigur, men også Felix Claar og Jonathan Carlsbogård bør nevnes som viktige bidragsytere til den svenske ledelsen.

Andre omgang

De blågule måtte se Andreas Wolff, som ble kåret til turneringens beste keeper, gjøre to tidlige redninger for Tyskland i andre omgang. Dette var bekymringsfullt, ettersom en Wolff i «sonen» hadde tatt Tyskland til denne medaljekampen.

Men fem minutter ut i andre omgang ledet Sverige fortsatt med seks mål. Det var ganske slurvete fra begge lag i starten av turneringens siste ordinære omgang. Sverige mistet to mål i ledelsen etter hvert som Tysklands forsvar ble sterkere og mer effektivt. Andreas Palicka var dominerende i den første omgangen, men ble byttet ut etter tolv minutter i andre omgang da han sto uten redning i omgangen, og Tobias Thulin fikk sjansen på slutten.

Juri Knorr spilte seg inn i Tysklands angrep, og så kom Tyskland tilbake i kampen og scoret flere mål på rad, slik at de bare lå under med tre mål med et drøyt kvarter igjen av kampen. Men etter en svensk timeout scoret de blågule to raske mål og økte ledelsen igjen.

Sverige forsøkte seg med sju mot seks i andre omgang, en spilleform som var rimelig vellykket, men ikke 100 prosent. Men det var først og fremst bakover og på målvaktssiden at Sverige var bekymret. Tobias Thulin kom som sagt inn i stedet for Palicka, men keeperen tok ikke en ball på sju minutter før den første redningen kom. Tyskland kom nærmere og nærmere i andre omgang hvor de fikk et par enkle, åpne mål da Sverige spilte uten keeper.

Med ti minutter igjen av bronsekampen ledet Sverige med tre mål, og det var duket for en spennende avslutning. Tyskland scoret noen altfor enkle mål, mens Sverige måtte jobbe hardt for å få ballen i mål. Med bare to måls ledelse hang bronsemedaljen i en tynn tråd.

Men da Andreas Palicka, som hadde hvilt i 15 minutter, kom tilbake i målet, gjorde kapteinen tre svært viktige redninger i en kritisk situasjon der Sebastian Karlsson kunne gi Sverige en tremålsledelse med fire minutter igjen av medaljekampen. Det var tett forsvarsspill i begge ender, og det ble ikke noe målfyrverkeri på slutten av kampen. Andreas Palicka var også en grunn til det med fire redninger på fem skudd etter sitt sene innbytte.

Da Felix Claar gjorde 33-30 til Sverige med halvannet minutt igjen, føltes det som om den svenske seieren var i boks. De ledet med to mål med ett minutt igjen, akkurat som mot Frankrike, men denne gangen tapte ikke Sverige. EM-bronse i 2024 er svensk, og Sverige har dermed sikret seg sin aller første EM-bronse på herresiden. Medaljen er den syvende svenske EM-medaljen i historien (fem gull, ett sølv tidligere).


Frankrike - Danmark