Unibet

Frankrike er europamestere for fjerde gang i nasjonens historie på herresiden. Dette etter finaleseier mot Danmark med 31-33 etter ekstraomganger. Etter to helt jevne omganger ble kampen avgjort i ekstraomgangene der superstjernen Dika Mem trådte frem sammen med Elohim Prandi. Danmark ender dermed på andreplass i EM.

Søndag kveld ble den siste kampen i håndball-EM 2024 spilt. Frankrike og Danmark spilte om EM-gullet, der de to siste medaljene skulle deles ut etter Sveriges seier i bronsekampen mot Tyskland tidligere på dagen. Lagene møttes for et år siden i VM-finalen, da Danmark vant, og nå møttes landene igjen i en stor mesterskapsfinale.

Danmark – Frankrike 31-33 eeo (14-14, 13-13, 4-6)

Første omgang

Etter fem minutter i finalen sto det 3-3, og lagene fulgtes hvernadre. Etter 15 minutter var det Danmarks målvakt Emil Nielsen som skilte seg ut, og Danmark vant målvaktskampen til å begynne med. Danmark ledet med to mål etter 15 minutter, mye takket være Barca-keeperen.

Men Frankrikes Samir Bellahcene hadde også en finger med i spillet og sørget for at det franske laget kunne utligne til 9-9 etter 22 minutter i finalen. Den svært jevne EM-finalen var helt jevn de første 30 minuttene og endte 14-14.

Andre omgang

Danmark startet best i andre omgang med to straffemål på rad fra Mikkel Hansen og et tredje fra Mathias Gidsel. Det var en treg start med bare fem mål på ti minutter, der Danmark scoret tre mot Frankrikes to.

Etter et kvarter av andre omgang hadde Danmark en tomålsledelse og ett lite grep om gullmedaljen etter at Mathias Gidsel og Simon Pytlick kom i form i andre omgang, en duo som ikke var så fremtredende i første halvdel av finalen. De danske stjernene tok mange dueller som resulterte i straffekast, og Mikkel Hansen var sikkerhetsnettet fra sju meter gjennom hele kampen.

Frankrike gikk opp til 23-23 etter drøyt 23 minutter og tok igjen forspranget for første gang i andre omgang. Da hadde franskmennene sjansen til å ta ledelsen på straffe med fem og et halvt minutt igjen av kampen, og Kentin Mahé tok sjansen på danskenes nylig innbyttede keeper Niklas Landin.

Avslutningen på EM-finalen i 2024 ble en thriller. Danmark tok ledelsen umiddelbart etter den franske ledelsen etter at nevnte Landin kom ut med en fin redning og Mikkel Hansen bombet inn to mål. Med tre minutter igjen av finalen var det uavgjort igjen, og Danmark hadde fått en utvisning i sluttminuttene, men scoret i det påfølgende angrepet. To minutter før slutt bommet Frankrike på en utligningssjanse. Danmark bommet på en mulighet til å øke ledelsen til to mål med 40 sekunder igjen, og i det neste angrepet utlignet Frankrike til 27-27.

Danmark hadde kampens siste angrep i ordinær tid, men fikk ikke til noe farlig skudd. I stedet ble det frikast etter sluttsignalet, men Mikkel Hansen bommet på skuddet. Kampen endte 27-27 etter ordinær tid, og finalen måtte ut i to femminutters ekstraomganger.

Ekstraomgangene

Danmark scoret det første målet i ekstraomgangene, men Frankrike utlignet raskt. Etter to målløse angrep, én til hvert lag, tok Danmark ledelsen igjen. Frankrike fikk det siste angrepet i den første perioden og utlignet til 29-29. Dermed var det jevnt de neste fem minuttene.

I den andre perioden startet Frankrike med ballen, og superstjernen Dika Mem scoret sitt første mål i kampen. I det neste angrepet måtte Mikkel Hansen se Samir Bellahcene redde, og det var fordel Frankrike umiddelbart. Franskmennene økte til 29-31 ved nevnte Mem. Danmark bommet også i det neste angrepet, men også Frankrike i sitt tredje angrep. Frankrike ledet med to baller med halvannet minutt igjen av finalen. Da reduserte Mikkel Hansen på straffe for Danmark med 80 sekunder igjen. Men i det neste angrepet satte Elohim Prandi inn 32-30 og avgjorde EM-finalen.

Frankrike trakk det lengste strået i ekstraomgangene og sikret sitt andre EM-gull på tre dager. Gullet er Frankrikes fjerde noensinne, sist de vant EM var i 2014. Danmark forlater Tyskland med et EM-sølv og sin åttende EM-medalje i historien.