Unibet

Sverige gikk glipp av sjansen til å nå nok en EM-finale. De blågule gjorde først en bemerkelsesverdig opptur før Frankrike utlignet i det siste minuttet av den ordinære kampen. På overtid vant Frankrike kampen, og franskmennene er nå klare for EM-finale etter 30-34. Sverige har lagt inn en protest etter tapet, etter at dommerparet ikke valgte å gjøre en VR-review for målet som ga Frankrike 27-27.

Sverige – Frankrike 30-34 (11-17, 16-10, 3-7)

Første omgang

Det ble en fartsfylt start på kampen med tre raske svenske mål og bare ett fransk, der Andreas Palicka gjorde en viktig redning i løpet av de tre første minuttene. Det var en jevn start på EM-semifinalen. To sterke nasjoner i begge ender av banen var nesten uadskillelige i begynnelsen, men etter ti minutter ledet franskmennene 4-6 etter at Frankrike hadde hatt dobbeltstraff i to minutter, men likevel scoret de eneste målene i den perioden.

Mens Andreas Palicka gjorde tre fine redninger i åpningsperioden, hadde Sverige noen svake avslutninger på den franske keeperen Samir Bellahcene, noe som også satte ham i gang. Etter en veldig svak periode for Blågult, med ni målløse minutter, ledet Frankrike med seks mål etter drøye 13 minutter.

Det var ikke mye som stemte for Sverige i det første kvarteret. Selv om de fant gode avslutningsposisjoner, var avslutningene for svake mot den hete Bellahcene i det franske målet. Dette mens Frankrike nesten scoret i hvert angrep fremover. Sverige hentet seg imidlertid inn i de kommende minuttene etter kvarteret der spesielt Felix Claar ga litt energi til angrepsspillet og der forsvaret ble bedre.

Men Sverige gikk inn i en bølgedal igjen, eller så økte franskmennene ytterligere. Frankrikes niometersspillere, spesielt Dika Mem og Nedim Remili, var overlegne i første omgang og dominerte Sverige. De blågule fikk en svært tøff start på EM-semifinalen og lå under med hele seks baller. Første omgang endte 11-17 i favør av Frankrike.

Andre omgang

Sverige fikk akkurat den starten de trengte med tre raske scoringer på like mange minutter, mens Frankrike endte målløs til å begynne med. Etter fem minutter var Sverige plutselig kun to mål bak, en meget god svensk start på andre omgang. Noen minutter senere reduserte Sverige ytterligere og lå bare ett mål bak.

Frankrike var plutselig under press, og Guillaume Gille tok en timeout. Etter timeouten var det imidlertid Sverige som utlignet til 18-18 ved Jonathan Carlsbogård, før Frankrike tok ledelsen igjen. Men Sverige tok igjen forspranget og snuste på det igjen etter bare to innslupne mål på ti minutter og sju scorede mål fremover. Dette ga kampen en flott avslutning de siste 20 minuttene.

Sverige måtte imidlertid jobbe hardt for målene sine etter den franske timeouten, mens de franske stjernene fikk ny energi i angrepsspillet og skapte en ny fransk tomålsledelse etter 15 minutter. Ledelsen kunne blitt tre franske mål, men Andreas Palicka gjorde to superredninger i en kritisk situasjon.

Felix Claar var Sveriges beste offensive spiller i kampen, og med flere mål og noen målgivende pasninger bidro han til at Sverige tok innpå franskmennene. Claar assisterte Hampus Wanne til en ny svensk utligning med 13 minutter igjen av kampen, men umiddelbart etterpå scoret Dika Mem en ny ledelse for Frankrike. Sverige slet med å komme forbi franskmennene på måltavlen og måtte hele tiden jakte på en utligning.

Men Sverige fikk sjansen til å ta ledelsen etter to redninger fra Andreas Palicka i det 50. og 51. minutt, da det sto 22-22. Etter den andre redningen tok Sverige ledelsen med 23-22 og hadde fullført snuoperasjonen for alvor. Målscorer? Kampens gigant Felix Claar.

Det svenske forsvaret ga virkelig Sverige sjansen til å ta ledelsen, sammen med Palicka og nevnte Claars stjernekraft. Etter en fransk utvisning og nok en Palicka-redning ledet Sverige med to mål med seks minutter igjen av semifinalen. Sverige var nær ved å miste ledelsen, men kaptein Andreas Palicka fikk andre ideer og reddet nok en straffe med tre minutter igjen.

Dette ga Sverige muligheten til å skaffe seg en ny tomålsledelse med to og et halvt minutt igjen. Frankrike reduserte til 26-25 ved Hugo Descat, men i det påfølgende angrepet satte Jim Gottfridsson inn 27-25 for Sverige. Da hadde Frankrike nøyaktig ett minutt på seg til å score to mål for i det minste å ta kampen til ekstraomganger.

Frankrike scoret først et mål til 27-26 og fikk deretter på mirakuløst vis utlignet. Etter en svensk teknisk feil fikk Frankrike kampens siste skudd, men det var stillestående. Skytteren Prandi brukte et triks for å skyte forbi den svenske muren, over tverrliggeren og i mål. Dette i kampens siste berøring, der sluttsignalet allerede hadde gått. Sverige var så nær ved å sikre seg en finaleplass i ordinær tid, men etter en fantastisk avslutning måtte kampen avgjøres i ekstraomganger.

Etter Prandis mål ble det vist en situasjon på Viaplay der franskmannen kan ha løftet begge føttene i skuddposisjon, noe som ikke er tillatt for et slikt frikast. Dommerne og delegatene så imidlertid ikke på denne situasjonen på VR-skjermen, noe som skapte frustrasjon i i det svenske TV-studioet.

Ekstraomgangene

Forlengelsen ble spilt i to ganer fem minutter. Frankrike startet med ballen og tok ledelsen umiddelbart i løpet av den første «femmeren». Etter to dårlige svenske angrep økte Frankrike til 27-29 etter tre minutter. Ett minutt senere var stillingen 27-30 i fransk favør, og Sverige fikk en marerittstart på ekstraomgangen. Jim Gottfridsson reduserte til 1-3 i løpet av de første fem minuttene.

Før de siste fem minuttene var Frankrike i ledelsen med to mål. Etter at Sverige bommet på sjansen til å redusere igjen, kunne Frankrike spille på klokka og øke ledelsen til tre mål ved Dika Mem.

Frankrike var sterkest når det gjaldt som mest og dominerte i forlengelsen. Kampen endte 30-34 til Frankrike, noe som betyr at Sveriges drømmer om EM-gull er borte. Sverige må i stedet konsentrere seg om en bronsekamp på søndag, mens Frankrike spiller om EM-gullet samme dag.

Det svenske laget var svært skuffet over dommerinnsatsen etter semifinaletapet, ikke minst etter de siste minuttene av ordinær tid og i ekstraomgangene. På dansk TV2 var den danske eksperten Claus Möller Jakobsen rasende over dommerens avgjørelse om ikke å straffe det franske målet etter 27-27-målet i siste sekund av ordinær tid.

– De spiller om en plass i EM-finalen, og dette er noen av de beste dommerne i verden, som tilsynelatende ikke føler noe som helst behov for å granske en situasjon og sikre at den er korrekt. Etter min mening er dette en gigantisk skandale. Jeg er rasende på vegne av Sverige, sier han ifølge Sportbladet.

Det svenske håndballforbundet, med landslagssjef Hanna Fogelström i spissen, leverte fredag kveld en muntlig protest til det europeiske håndballforbundet (EHF) og vil levere en skriftlig protest. Årsaken er at dommerparet ikke foretok en VR-gjennomgang i den kritiske situasjonen ved 27-27-målet. Denne skal informeres om EHFs avgjørelse i morgen.

– Vi har vurdert om vi skal legge inn en protest på det som skjedde helt på slutten, angående situasjonen med frisparket. Ikke på selve vurderingen av frisparket, men på at det ikke var noen VAR-granskning i etterkant fordi det var innenfor de siste 30 sekundene av kampen, sier Hanna Fogelström til Viaplay og fortsetter:

– Vi vet ikke hva det vil føre til, men for oss var det viktig å stå for våre verdier og fair play. Så protesten ligger hos EHF nå. Så får vi se hva som skjer derfra.

– EHF vil vurdere protesten vår, og vi får svar i morgen ved lunsjtider. Vi kan alltid håpe (at avgjørelsen blir endret, red. anm.), men vi respekterer at EHF vil dømme, og de har en juridisk avdeling som ser på dette.

 

Danmark – Tyskland 29-26 (12-14)

Danmark lå under med to mål til pause i EM-semifinalen mot Tyskland. Men i andre omgang snudde de tripple verdensmestrene kampen og vant 29-26. Danmark er dermed klar for EM-finalen i 2024 mot Frankrike. Tyskland blir Sveriges motstander i bronsekampen på søndag.

Sent fredag kveld spilte Danmark og Tyskland nok en spennende EM-semifinale i Köln og Lanxess Arena foran fulle tribuner. Danmark var storfavoritter i kampen, men de møtte et hardtarbeidende Tyskland med hjemmepublikummet i ryggen.

Etter ti minutter i Köln ledet Tyskland med én ball og imponerte innledningsvis. Keeper Andreas Wolff storspilte for Tyskland i første omgang og hjalp laget til en god prestasjon i en svært jevn første omgang i Köln. Tyskland ble båret frem av godt forsvarsspill, effektivitet og målvaktsspill i første omgang. Dette for å gå til pause med en tomålsledelse på 12-14 etter 30 minutter.

Danmark tok igjen forspranget tidlig i andre omgang og tok ledelsen etter åtte minutter etter et vellykket spill sju mot seks. Danskene ledet med tre mål med et drøyt kvarter igjen og imponerte etter pause, noe de har gjort i flere kamper i dette mesterskapet.

Tyskland var rystet i andre omgang og spilte ikke like dristig angrepsspill som i første omgang. Tyskerne så Danmark løpe inn mange mål i en nøkkelposisjon der Emil Nielsen og Mathias Gidsel utmerket seg for danskene. Da Danmark tok en femmålsledelse med sju minutter igjen, virket semifinalen over for Tyskland.

Danskene gjorde en fin snuoperasjon i andre omgang og vant til slutt 29-26 i Köln, svært fortjent selv om Tyskland kom nærmere på slutten.

Danmark står dermed i nasjonens fjerde EM-finale i historien førstkommende søndag med avspark kl. 17.45 der motstanderen er Frankrike. Tyskland og Sverige spiller om bronsemedaljen kl. 15.00, også det søndag 28. januar.


Frankrike - Danmark