LeoVegas

Danmark og Norge møttes nok en gang i en EM-finale, den femte i rekken. Den forrige gangen var 18 år siden, og det endte likt som da. Norsk seier etter en slitekamp hvor Danmark ledet mesteparten av kampen. Tradisjon tro, norsk gull i førjulstiden! Norge var favoritter før EM, og levde virkelig opp til forventningene. 

I bronsekampen tidligere i dag, tok Montenegro overraskende seieren mot Frankrike etter en høydramatisk kamp som måtte gå til ekstraomganger hvor resultatet til slutt ble 27-25. Dette er Montenegros første medalje på ti år. Den gang spilte de i finalen mot Norge, også det en kamp som måtte gå til ekstraomganger for å avgjøre kampen. Da som nå, var det Montenegro som vant.

 

Danmark var laget som ledet nesten gjennom hele kampen, og på det meste var ledelsen hele fem mål! Men sju minutter før full tid tar Norge ledelsen for første gang i kampen. Kristine Breistøl setter sitt fjerde mål av fire sjanser i kampen. Og denne ledelsen skal de klare å holde på hele veien ut og dermed forsvarer de norske håndballjentene EM-gullet.

Første omgang var det helt klart Danmark som førte an. De tok ledelsen fra første mål og holdt den hele omgangen. De dominerte omgangen og hadde så mye som fem mål mer enn Norge. Til pause stod det derimot ‘kun’ 15-12 i dansk favør. Nora Mørk stod for hele sju av målene.

Andre omgang

Katrine Lune kom inn i andre omgang og vartet opp med flere redninger. Danskene forsvarte lenge ledelsen sin, men med ti minutter igjen utliknet først Nora Mørk. Sju minutter før slutt var Norge foran etter to kjappe scoringer fra Kristine Breistøl og en redning fra Kathrine Lunde.

– Danskene spiller best, men når kampene skal avgjøres er Norge skarpest, skriver TV 2 Danmarks ekspert Rasmus Boysen.

– Dette er utrolig. Vi er alle for en og en for alle. Vi har tro på det vi holder  på med og er lojale til konseptet. Vi gjorde noen små endringer i syv mot seks. Så kommer Katrine (Lunde) inn og setter fyr på forsvaret, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Viaplay.

Katrine Lune er nå den mestvinnende håndballspilleren med hele 7 medaljer fra EM, 4 fra OL og 4 fra VM. Totalt 15 medaljer

Troppen: Silje Solberg-Østhassel, Katrine Lunde, Nora Mørk, Malin Larsen Aune, Henny Ella Reistad, Emilie Hovden, Anniken Wollik, Emilie Arntzen, Maren Aardahl, Stine Skogrand, Stine Bredal Oftedal, Malin Larsen Aune, Kristine Breistøl, Vilde Ingstad, Ane Cecilie Høgseth, Sunniva Næs Andersen, Thale Rushfeldt Deila

Toppscorer Norge: Nora Mørk 8 mål, Kristine Breistøl 4 mål

Banen beste: Nora Mørk

MVP: Henny Ella Reistad

Som vinner av EM, er Norge direkte kvalifisert til neste VM i 2023 og Sommer-OL i 2024.

Nederland, Sverige, Frankrike, Montenegro og Danmark er også dirkete kvalifisert til VM-2023 som spilles i Danmark, Sverige og Norge.

Sluttplassering EM